Bekæmpelse af hvepse

JR Skadedyr hjælper med at bekæmpe hvepse, indenfor kort tid.

Den mest effektive bekæmpelse af hvepse sker ved at skyde bekæmpelsen direkte ind i boet. Et hvepsebo der har fået bekæmpelsesmiddel, skal ikke fjernes med det samme. Bekæmpelsen skal have lov til at virke, så alle hvepsene bliver inficeret. Boet kan normalt fjernes dagen efter, men som oftest er det ikke nødvendigt, da et forladt hvepsebo aldrig bliver genbrugt.

Det er vigtigt at bekæmpe hvepsene, da et bo kan skabe en større aktivitet senere på året.

Et hvepsebo kan generere en del nye dronninger på en sæson, der ligeledes kan skabe større problemer året efter.

Kontakt JR Skadedyr for hurtig samt professionel bekæmpelse af problemet.

Prisen er for første bo. Efterfølgende bo er halvpris.

flue

1200

Vespiary,-,Wasps',Nest,Under,A,Roof,-,Between,Sheet

Læs mere om hvepse

jesper-profil

Kontakt JR Skadedyr

Hurtig og professionel bekæmpelse
phone-solid-white

Ring på 30 73 90 94

envelope-solid

Skriv på info@jrskadedyr.dk

Bliv ringet op

Ring mig op

Hvis du selv vil bekæmpe hvepseboet

Hvepse er til tider en stor plage, hvis de er i nærheden af middagsbordet på terrassen, i haven eller har etableret sig uhensigtsmæssig i eller omkring din bolig. Et hvepsestik gør ondt, og det vil du selvfølgelig undgå.

En hveps kan stikke flere gange, da dens brod er helt glat og ikke sætter sig fast, som en honningbis brod gør, derfor skal et hvepsebo tilgås med forsigtighed.
Hvis du lider af allergi overfor hvepse, bør du i stedet kontakte et skadedyrsfirma.

Her kan læse, hvordan du bekæmper hvepse:
Hvis hvepseboet er synligt at du kan komme helt tæt på, kan du gøre følgende:

  • Iklæd dig en bi-dragt, hvis du ikke har mulighed for det, så kan tykt kraftigt tøj, der er tætsiddende ved hals og hænder bruges, hertil skal du bruge tykke kraftige handsker og evt. en hat der kan virke beskyttende for ansigtet/ hovedet.
  • Brug en stor affaldssæk enten af kraftig plastik eller læg flere poser sammen/ ind i hinanden, så de tilsammen bliver kraftige.
  • Sørg for at rulle siderne halvt ned inden, så du stadigvæk har mulighed for at få den rundt om hvepseboet og lukke til.
  • Slå herefter en knude på den øvre del af sækken, efter du har fået boet ned i sækken.
  • Læg sækken på frost, det er den mest skånsomme måde at aflive hvepsene på.
    Efter et par dage, kan du smide sækken i skraldespanden.
  • Hvis hvepseboet hænger frit, kan du også bekæmpe det ved at sprøjte insektgift direkte op i indgangshullet i bunden af boet.
    Det vil slå hvepsene ihjel, dog kan det kræve flere behandlinger men dagen efter, kan du som oftest fjerne hvepseboet.
  • Hvis hvepseboet derimod er skjult fx i en hulmur, eller op under tagudhænget, så det er svært at tilgå, kan insektpudder til flyvende insekter bruges. Du bør læse brugsvejledningen grundigt inden du starter på bekæmpelsen. Det er vigtigt at du ikke stopper hvepsenes indgange til, så længe der er aktivitet. Hvepsene vil blot søge efter andre veje, for at kunne komme ind og ud, og det kan ske, at hvepsene finder en vej ind i dit hus i stedet for ud i naturen.

Hvad gavn gør hvepsene:

Hvepse er et rovdyr, der tager andre små insekter, larver, kålorme, fluer samt æbleviklere. De er også ådselædere, og på den måde er de med til at rydde op i naturen.

Hvepsene er ikke lige så gode til at bestøve blomster som bierne er, men de mindre blomster har af og til besøg af hvepsene. 

Hvepsene indgår også selv i fødekæden, hvor fugle og især hvepsevågen er glade for deres laver men også edderkopper og andre større insekter, har smag for dem.

Selvom de har gavnlige funktioner i naturen, kan de stadigvæk udgøre en ulempe for os mennesker, når de etablerer sig i eller ved vores bolig.

Viden om hvepsebiologi

Et hvepsebo starter med at dronningen har overvintret, på fx et loft. Herefter starter hun op med at bygge sit bo et egnet sted hvor den nye familie nemt kan komme ud i naturen og finde mad samt byggematerialer, det kan fx være på en lægte, under en tagsten eller på et spær. Boets størrelse starter som en valnød, herefter begynder dronningen at lægge sine æg. Boet består nu af lidt over 10 sekskantede celler hvor hun lægger et æg i hver. I starten når æggene klækker, må hun selv hente føde til larverne, men når det første kuld arbejder hvepse er færdigudviklet, ca. en måneds tid senere, kan hun slappe af og koncentrere sig om at lægge æg.  Arbejderne overtager nu styringen med at bygge reden større og hente mad til de nye larver. Det er en sårbar periode, og er vejret koldt, går mange dronninger til inden de bliver færdige med arbejdet, og vi får et år med få hvepse. I takt med at æggene klækkes og flere arbejder hvepse kommer til, vokser boet i størrelse.

  • Æggene klækkes normalt efter et par dage, 3 – 5 dage.
  • Larverne fodres af arbejderne og vokser sig hurtigt til puppestadiet, 10 – 14 dage.
  • Puppens udviklingstid er fra 5 – 10 dage.
  • Herefter klækkes puppen og den voksne hveps kommer ud efter 7 – 14 dage.
  • Alt i alt er hvepsen fra æg til færdig hveps i gennemsnit ca. 3 – 4 uger undervejs.

Et hvepsebo kan nemt blive lige så stort som en fodbold, og indeholde flere hundrede og faktisk op til flere tusinde hvepse.

Hvepseboer er kendt for deres sociale hierarki og opdeling af arbejdet.

Dronningen er ansvarlig for reproduceringen. 

Arbejderne, der er sterile hunner, er ansvarlige for indsamling af mad, passe og beskytte boet.

Hannerne er ansvarlige for at parre sig med nye dronninger.

Normalt ophører udviklingen af hvepse i august måned, herefter flyver de rundt og finder føde i frugter og bær m.m. Hvepsene bliver ofte nærgående i denne tid, det kan skyldes flere ting, men b.la. tiltrækning af dufte fra frugter, mad, søde sager, øl, vin og sodavand er ofte årsag til deres besøg. I denne tid kan de let blive provokeret og er mere tilbøjelige til at stikke fra sig, derfor bør man lade dem være i fred, og ellers roligt vifte dem væk fra sig, hvis de bliver for nærgående. Hvepsene kan stikke flere gange uden at dø, hvor imod bierne kun stikker en gang og dør kort tid efter.

I løbet af efteråret flyver de nye hvepsedronninger og hanhvepse ud af boet for at parre sig, derefter dør hannerne og de nye dronninger søger egnede steder for at overvintre i fx en hulmur, på et loft eller i en krybekælder.

De øvrige arbejder hvepse vil langsomt dø ud, når kulden og frosten sætter ind.

Næste forår starter det hele forfra.

Hvis du står overfor en hvepse problematik, kan JR skadedyr hurtigt hjælpe dig.

flue
favicon
danmark

Landsdækkende skadedyrsbekæmpelse

JR Skadedyr er et landsdækkende firma. Med flere års erfaring indenfor branchen, tilbyder vi professionel skadedyrsbekæmpelse til både private og erhverv.

Scroll to Top